Radiatorfolie - energiebesparen

Radiatorfolie - energiebesparen

Radiatorfolie is een metaalfolie, soms versterkt met een kunststoflaag, die warmtestraling reflecteert. Het voorkomt dat de warmte die een radiator afgeeft door de muur erachter wordt opgenomen en naar buiten verdwijnt. Pak vooral die kamers aan die vaak en lang verwarmd worden en waar de meeste radiatoren aanwezig zijn.

Er zijn 2 toepassingsprincipes: 

  1. Direct op de achterkant van de radiator
    Vaak kun je de folie met magneetstukjes vastzetten. Het levert een besparing van ca. 90% van het stralingsverlies op. Niet alle dubbelzijdige plakband is bestand tegen de hoge temperatuur van de radiator. Dat geldt trouwens ook voor de folie zelf. Kijk goed op de verpakking of dit mogelijk is. Het is een lastige klus en daarom handig als je met z’n tweeën bent.

    Let op: als de radiator met 1 plaat of met ribben is uitgevoerd dan is de werking direct tegen de achterkant minder effectief. Je kunt dan beter voor bevestiging tegen de muur kiezen. 

  2. Tegen de buitenmuur achter de radiator
    Je bevestigt de folie met dubbelzijdig plakband. Op deze wijze wordt ca. 70% van het warmteverlies ter plaatse tegengegaan. Een nadeel kan zijn, dat je de folie aan de zijkanten ziet. Maak je de oppervlakte om die reden kleiner dan gaat dat natuurlijk ten koste van de beoogde besparing.  Wat kun je gemiddeld besparen met een radiatorfolie?

Soort muur

m3 gas per m2 radiator per jaar

Bedrag per m2 radiator per jaar

Ongeïsoleerde steensmuur

35 m3/m2

€ 28,- /m2

Ongeïsoleerde spouwmuur

25 m3/m2

€ 20,- /m2

Matig geïsoleerde spouwmuur

10 m3/m2

€ 8,- /m2

Zeer goed geïsoleerde spouwmuur

4 m3/m2

€ 3,20 /m2

Wil je de besparing in CO2 uitrekenen? 1 m3 groen gas is gelijk aan 0,72 kg CO2. Bij grijs gas mag je dat met 2,6 vermenigvuldigen.

De kosten van radiatorfolie zijn afhankelijk van het fabricaat. Ze variëren tussen € 3,- en € 5,- per m2. 

Postadres

Meikoel 3
6001 EE Weert
telefoon: 0495 - 630555 (tijdens de openingsuren)
info@warmwoneninweert.nl

facebook donker twitter donker mail donker